Blogginnlegg og nyheter fra Totaltekst

Utdanningsdirektoratet inngår rammeavtale med Totaltekst

3. februar 2021
Utdanningsdirektoratet har inngått en fireårig rammeavtale om språktjenester med Totaltekst.

Vestland fylkeskommune inngår rammeavtale med Totaltekst

11. november 2020
Vestland fylkeskommune har, etter en åpen anbudskonkurranse, valgt å inngå en rammeavtale om språktjenester med Totaltekst.

Vinmonopolet inngår avtale med Totaltekst

19. oktober 2020
Vinmonopolet har i dag offentliggjort at de ønsker å inngå en avtale med Totaltekst om kjøp av språktjenester for å styrke sitt arbeid med nynorsk.

Slik lager du gode punktlister

8. oktober 2020
Stor eller liten bokstav? Punktum etter punktene? Kolon etter innledningssetningen? I dette innlegget går vi gjennom de viktigste reglene du trenger for å lage klare og oversiktlige punktlister som får fram de viktigste poengene i teksten din.

Stortinget inngår rammeavtale med Totaltekst

8. september 2020
Stortinget kunngjorde i dag at de etter en åpen anbudskonkurranse velger å inngå en rammeavtale om språktjenester med Totaltekst.

To nye språkkonsulenter i Totaltekst

17. august 2020
Håkon Viggen og Cecilie Dahl Rian er ansatt som språkkonsulenter i Totaltekst.

Cappelen Damm inngår rammeavtale med Totaltekst

12. mai 2020
Cappelen Damm har inngått en rammeavtale med Totaltekst om språkvask og korrektur.

Ikke varier språket

7. mai 2020
Hva skal til for å skrive godt? Et vanlig svar på det spørsmålet er at man bør variere språket. Noe som får mindre oppmerksomhet, er at det like ofte er det motsatte – nemlig å unngå å variere språket – man bør gjøre.

Amerikanske statssekretærer og andre falske venner

10. februar 2020
Slik unngår du å messe opp når du oversetter fra engelsk.

Høgskulen på Vestlandet inngår rammeavtale med Totaltekst

29. oktober 2019
Etter en åpen anbudskonkurranse valgte Høgskulen på Vestlandet å inngå en rammeavtale om språktjenester med Totaltekst.

Ready for takeoff

13. august 2019
Er du redd for at den faglige presisjonen vil forsvinne dersom du starter et klarspråksprosjekt i en bedrift eller en organisasjon? Motforestillingen er forståelig, men baserer seg ofte på en feilaktig oppfatning av hva klarspråk er.

Fremtiden for framtida

17. juni 2019
Er du konsekvent når du velger mellom ulike stave- og bøyingsmåter? Og hvorfor bør du egentlig være det? I dette blogginnlegget får du noen råd om hvordan du skriver konsekvent, og noen tanker om hvorfor du bør gjøre det.

Ridende rytter til hest

13. mai 2019
I dette blogginnlegget kan du lære å bruke den språklige sparekniven for å unngå pleonasmer og tunge setninger som «en saksbehandler som behandler saker i et saksbehandlingssystem».

Orsak og verking

12. februar 2019
Nynorsk er ikkje så vanskeleg, det er faktisk ganske einskilt. Vil du bli flinkare i nynorsk? Her er to fallgruver du må vera obs på når du skal lære deg nynorsk.

Økt bruk av ordet «økt»

6. november 2018
Så var influensasesongen i gang, og akkurat hvilke(t) virus som sprer seg, er litt forskjellig fra år til år. Slik er det også med språklige virus. I år er det den «økte bruken» av ordet «økt» vi bør vaksineres mot.

Nynorsk naudhjelp for statstilsette

28. mai 2018
For tilsette i forvaltninga kan det vera utfordrande å få fagspråket heilt på plass, og mange blir nok litt sveitte når dei i tillegg skal skrive nynorsk. For kva heiter «anmodningsvedtak», «egnethetsvurdering» eller «kjennelse» på nynorsk?

Slik bruker du tankestrek riktig

12. mars 2018
Tankestreken er et nyttig lite tegn, som altfor ofte havner i skyggen av eller blir helt erstattet av bindestreken. Mange lurer også på hvorfor vi trenger å skille mellom tanke- og bindestrek – kan vi ikke bare ha én?

Slik bruker du (ikkje) semikolon

23. januar 2018
Dei fleste skribentar går på eit eller anna tidspunkt gjennom ein semikolonfase. Det er heilt normalt og går som oftast over av seg sjølv. Står du fast eller er usikker, kan du finne hjelp i desse korte råda om semikolonbruk.

Konsekvent terminologi i oversettelser

20. august 2017
Et ord eller en setning kan ofte oversettes på mer enn én måte, og mange bedrifter har en foretrukket terminologi, for eksempel ved oversettelser fra engelsk til norsk. I Totaltekst bruker vi smart teknologi for å sikre konsekvent terminologi.

Klarspråk i næringslivet

8. august 2017
I 2008 ble prosjektet «Klart språk i staten» startet med mål om å forenkle og tydeliggjøre språket i offentlige virksomheter. Nå kommer næringslivet etter – og det er på høy tid.

Passiv – språkets sofa

3. februar 2017
Hvis du jobber med tekst i det daglige, har du kanskje hørt at det er viktig å ha et aktivt språk i stedet for et passivt. Men hva er passiv, egentlig?

Tre vanlige skrivefeil

4. november 2016
I dette blogginnlegget har vi valgt ut tre språklige feil som veldig mange gjør. Etter å ha gått gjennom de tre punktene under trenger i alle fall ikke du å være en av dem.

Det enkle er ofte det vanskeligste

7. januar 2015
Mange av kundene våre kommer til oss med det de kaller kommunikasjonsutfordringer. De vil fortelle verden hvem de er og hva de gjør, men får det ikke helt til. Hvordan skal man oppsummere en kompleks virksomhet på en måte som er enkel å forstå for alle?