Skip to main content

Myk overgang med harde mellomrom

Publisert 14. februar 2023

Murphys lov har en egen paragraf om linjeskift: De inntreffer ofte der du minst ønsker det. Heldigvis kan du selv ta styringen med harde mellomrom.
Ofte skriver vi tekst som skal publiseres i et annet format enn det Word-dokumentet vi skriver i. Kanskje skal teksten trykkes i smale spalter på papir, eller kanskje skal den legges ut på en nettside – der spaltebredden kan variere med skjermbredden til den som leser. Det vil si at linjeskiftene kan komme på helt andre plasser i teksten enn de gjør i A4-formatet i Word.
La oss bruke store tall som et eksempel. I skrivende stund kan Statistisk sentralbyrå fortelle at det bor 5 475 240 personer i Norge, og at den gjennomsnittlige årslønnen er 634 900 kroner. For at ikke tallene skal bli tunge å lese, unngår vi å skrive dem helt tettpakket (5475240, 634900), og vi bruker heller ikke punktum som tusenskille på norsk (selv om det syndes mye mot dette i enkelte avisredaksjoner). Derimot deler vi store tall med mellomrom som tusenskille. Så lenge tallene ikke kommer i nærheten av høyremargen, legger vi ikke merke til hva slags mellomrom som er brukt:
Skjermbilde av tekst
Med litt smalere spaltebredde ser det straks ganske annerledes ut – i alle fall om man ikke bruker harde mellomrom som tusenskille. Se forskjellen her:
Skjermbilde av tekst
Tilsvarende eksempler kan vi finne blant annet når vi bruker tankestrek, skriver ordgrupper som helst bør stå på samme linje, eller oppgir målenheter etter tall:
Skjermbilde av tekst med harde og mye mellomrom

Du har nok for lengst tatt poenget. Men hvordan skriver man så disse harde mellomrommene? Den enkleste måten er å bruke en tastatursnarvei:

  • Windows: Alt + 0160 (i Word kan du bruke Ctrl + Shift + mellomrom)
  • macOS: Option + mellomrom
  • Ubuntu: Alt Gr + mellomrom

For å være sikker på at du har fått det til, kan du skru på visning av skjulte tegn i Word. Det gjør du ved å trykke på avsnittsmerkeikonet som du finner på funksjonspanelet – se knappen nederst til høyre på det følgende skjermbildet:

Verktøylinjen i Microsoft Word
Gjør du det, vil vanlige mellomrom vises som små, blå prikker mellom ordene, mens harde mellomrom ser ut som et lite, blått gradsymbol. La oss vise dette noe forstørret:
Skjermbilde av tekst med harde og mye mellomrom

Når man begynner å bruke harde mellomrom, er det fort gjort å glemme seg ut. Men går du inn for å gjøre det til en vane, kan du spare deg for mye etterarbeid og frustrasjon.

Lykke til!

Vil du ha språktips fra oss? Meld deg på nyhetsbrevet!