Skip to main content

Økt bruk av ordet «økt»

Publisert 6. november 2018

Så var influensasesongen i gang, og akkurat hvilke(t) virus som sprer seg, er litt forskjellig fra år til år. Slik er det også med språklige virus, og det virker nærmest tilfeldig hvilket ord eller hvilken frase som plutselig sprer seg og dukker opp overalt. I år er det den «økte bruken» av ordet «økt» vi bør vaksineres mot.

Økt fokus og andre klisjeer

Snodig og kreativ bruk av ordet «økt» har jeg sett før, men i år tok det plutselig helt av. Nå skal alt være økt. Ordet er blitt en klisjé og et slags universalord som kan brukes om absolutt alt som har blitt større, bedre, høyere eller på annen måte har vokst i utstrekning. Min personlige favoritt er «økt fokus».
Et Google-søk etter «økt hva-enn-det-skal-være» gir meg treff på alt fra «økte muligheter» via «økte leververdier» til «økt potensial», så her setter ikke engang fantasien grenser for hva som kan øke. Men la oss tenke på det logisk: Kan vi øke en mulighet? Kan et potensial øke? Og kan vi øke et fokus? Jeg har vanskelig for å forestille meg disse ulike økningene. I seg selv er det ikke noe galt med verbet «å øke», men i disse eksemplene er ordbruken ullen, utydelig og egentlig litt komisk.

Bruk det norske ordmangfoldet

Neste gang du skriver at noe er «økt», bør du spørre deg selv: Finnes det et bedre og mer passende ord jeg kan bruke? Istedenfor at du har «økte muligheter», kan du for eksempel ha «flere muligheter» eller «bedre muligheter». Istedenfor at du har «økt vekst», kan du ha «sterkere vekst». Ord som «større», «styrket», «forsterket», «flere», «bedre», «videre» og «forbedret» er ofte langt mer treffende og logiske. Da bør vi heller bruke dem.
En annen fare med slike «universalord» er at de fører til en generell forflatning av språket. På skolen lærte vi at godt språk er variert. Norsk er et svært rikholdig språk, og når vi skriver, bør vi legge vinn på å gjøre bruk av det mangfoldige norske ordforrådet. Når ord og fraser som «økt», «i forhold til» og «fokus» sniker seg inn i hver eneste setning, blir teksten gjentakende, lite variert og beint fram kjedelig. Merker du at det er enkelte ord eller fraser du bruker veldig ofte, bør du ha det i bakhodet og krydre tekstene dine med et variert ordforråd.
Lykke til!

Vil du ha språktips fra oss? Meld deg på nyhetsbrevet!