Skip to main content

Vi lanserer Nynorskoversetteren

Publisert 14. september 2022

Nynorskoversetteren er et nytt digitalt verktøy som oversetter automatisk fra bokmål til nynorsk på et blunk. Nå er den lanseringsklar.

– Når du sender teksten din gjennom Nynorskoversetteren, er det som kommer ut på den andre siden, langt bedre enn om en bokmålsbruker skulle oversatt det samme. Og prosessen går vesentlig raskere enn å oversette samme mengde tekst manuelt – selv for en dreven nynorskbruker, sier daglig leder i Totaltekst Bjørnar Øverland.

Han fortsetter:

– Nynorskoversetteren inneholder en omfattende ordliste som alltid er oppdatert, og jeg tror du vil la deg imponere over hvor mange ord og ordgrupper den kjenner igjen og oversetter riktig.

Enkel å bruke

Alt du trenger for å bruke Nynorskoversetteren, er nettleseren Google Chrome. Derfra er oversetteren bare et tastetrykk unna – uten omveier via kronglete systemintegrasjoner.

– Man trenger ingen intern IT-avdeling eller brukerstøtte for å vedlikeholde Nynorskoversetteren for den enkelte brukeren, forklarer teknologisjef i Totaltekst Finn Johansen, og utdyper: – Den fungerer i nær sagt alle publiseringsløsninger uten noen form for tilpasning. Du kan også bruke den til å oversette hele dokumenter. Bare last opp dokumentet ditt, så gjør Nynorskoversetteren resten, og du kan laste ned en oversatt versjon der all formatering er beholdt.

Sikkerhet og oppetid

Nynorskoversetteren kjører i en sikker nordeuropeisk skytjeneste, og brukerne kan være helt sikre på at ingen data blir spredd eller lagret. Totaltekst kan heller ikke se tekst eller dokumenter som sendes til oversetting. Og alle oppdateringer og feilrettinger skjer sømløst uten involvering fra brukerne selv.

– Tjenesten har en oppetid på tilnærmet 100 prosent, noe som gjør at du kan være sikker på at jobben blir gjort når du trenger den, avslutter Johansen.

Ønskede ord- og formvalg

Nynorsk er ikke nynorsk; mange ord kan skrives og bøyes på flere måter. I Nynorskoversetteren kan du enkelt stille inn de skrivemåtene du vil ha. Dermed unngår du vakling mellom ord- og formvalg. I tillegg slipper du naturligvis manuelle tastefeil.

Teknologien bak

Nynorskoversetteren er basert på et regelbasert system for maskinoversettelse, Apertium.

Vil du ha språktips fra oss? Meld deg på nyhetsbrevet!