Nynorsk naudhjelp for statstilsette

For tilsette i forvaltninga kan det vera utfordrande å få fagspråket heilt på plass, og mange blir nok litt sveitte når dei i tillegg skal skrive nynorsk. For kva heiter «anmodningsvedtak», «egnethetsvurdering» eller «kjennelse» på nynorsk?

Les mer

Slik bruker du tankestrek riktig

Tankestreken er et nyttig lite tegn, som altfor ofte havner i skyggen av eller blir helt erstattet av bindestreken. Mange lurer også på hvorfor vi trenger å skille mellom tanke- og bindestrek – kan vi ikke bare ha én?

Les mer

Slik bruker du (ikkje) semikolon

Dei fleste skribentar går på eit eller anna tidspunkt gjennom ein semikolonfase. Det er heilt normalt og går som oftast over av seg sjølv. Står du fast eller er usikker, kan du finne hjelp i desse korte råda om semikolonbruk.

Les mer

Tre vanlege nynorskfeil du kanskje gjer

Skriveråd og skrivetips finst det mykje av, men ikkje alt er relevant på både bokmål og nynorsk. Her er tre nynorskfeil mange gjer, og tre enkle tips til å unngå dei.

Les mer

Konsekvent terminologi i oversettelser

Et ord eller en setning kan ofte oversettes på mer enn én måte, og mange bedrifter har en foretrukket terminologi, for eksempel ved oversettelser fra engelsk til norsk. I Totaltekst bruker vi smart teknologi for å sikre konsekvent terminologi.

Les mer

Klarspråk i næringslivet

I 2008 ble prosjektet «Klart språk i staten» startet med mål om å forenkle og tydeliggjøre språket i offentlige virksomheter. Nå kommer næringslivet etter – og det er på høy tid.

Les mer

Passiv – språkets sofa

Hvis du jobber med tekst i det daglige, har du kanskje hørt at det er viktig å ha et aktivt språk i stedet for et passivt. Men hva er passiv, egentlig?

Les mer

Tre vanlige feil

I dette korte innlegget har vi valgt ut tre språklige feil som veldig mange gjør. Etter å ha gått gjennom de tre punktene under trenger i alle fall ikke du å være en av dem.

Les mer

Bullshit!

Markedsføring initieres i krysningen mellom strategisk programmering og konsumentenes kommersielle rekognisjon. Høres ikke det innsiktsfullt ut? Eller hva med at i en strukturell og programmatisk sammenheng vil teksten oppstå i kontekstens fundamentale paradigme? Her er det bare å klippe og lime og begynne å ta seg betalt som konsulent.

Les mer

Totaltekst nådde ikke opp i anbudskonkurranse

I mars utlyste Statistisk sentralbyrå (SSB) en anbudskonkurranse der de ønsket bistand til et klarspråkprosjekt. Totaltekst nådde ikke til topps i denne konkurransen, noe vi selvsagt er lei oss for.

Les mer

Slik skriver du tekst gratis!

2016 er blitt spådd å være robotenes år og alt fra sjåfører og finansfolk til oljearbeidere og ingeniører har grunn til å frykte at de vil bli erstattet av en algoritme, skal vi tro samfunnsforskere og næringslivsledere. Nå marsjerer robotene også inn i redaksjonene og markedsavdelingene, og det er ingen grunn til å tro at tekstforfattere blir spart.

Les mer